Berättarvandring

Vi behöver ställen där vi kan komma ur vår vardagliga tvångströja som säger oss vad man får eller inte får. Här vet ingen vart vi är på väg i berättelsen och det är precis som det ska vara. Vi får träna upp vår förmåga till improvisation och kasta oss ut i olika slags äventyr. Vi är ofta lite blyga, men ta tillfället i akt att leka och säga varma saker till varandra.

Berättelserna ger personlig utveckling och möjlighet till bearbetning och reflektion anpassat efter gruppens behov. Vandringen ska ge en stunds glädje och inspiration att hitta positiva saker om sig själv, sin framtid eller helt enkelt bara en god stund. Är det yngre barngrupper så berättas mer sagor eller så skapar vi berättelser tillsammans. Äldre barn och ungdomar från årskurs sju och uppåt gör en reflekterande vandring på ett tema som anses behövas för gruppen. Det kan handla om mobbing och attityder, verka för ökad samhörigheten, eller ge hopp för framtiden.

Tanken föddes när jag jobbade som volontär i en tjejgrupp för de som började högstadiet. De hade massor av saker att ventilera, så jag skapade berättelser och de fick fylla i om det behövdes. Det var här jag började förstå hur läkande berättelser kan vara och hur andras berättelser öppnar upp för att prata om det som är svårt.

Den korta vandringen går genom olika stationer med olika grundteman för att reflektera kring respekt, tillit, ansvar, rädslor, glädje, kärlek, relationer, livet, drömmar och mål. Hur berättelserna utformas beror alltid på gruppen. Stationerna ska uppmuntra till olika typer av berättelser och reflektion. Berättelserna improviseras fram av mig, av deltagarna och av oss gemensamt. Många tankar väcks och därför avslutar vi alltid med en avslappnad stund för reflektion och lite fika i min tipi.

 

Så här går det till:

När ni bokar er vandring berättar ni för mig om ni vill ha ett särskilt fokus, om det finns ett problem som ni vill arbeta med. Annars läggs fokus på personlig utveckling och anpassas efter hur jag upplever gruppens behov på berättardagen.

Jag arbetar alltid med en stor del improvisation eftersom alla människor är olika. Eftersom deltagarna är just delaktiga är det de som styr inriktningen på vandringen. Min uppgift är att lyssna in hur vi får ut mesta möjliga av dagen.

De tio stationerna är uppbyggda hemma på min tomt, men jag har även portabla stationer som jag kan ta med mig till annan plats om det passar gruppen bättre. Det tar cirka 3-4 timmar med vandringen och avslutande reflektion.

Jag har plockat ihop intressanta artiklar om läkande berättande här...